Wat zit er in brood

Wat zit er eigenlijk in het brood

Bakkrij Segaar is meer dan 100jaar uw broodspecialist. Van de beste grondstoffen maken wij de lekkerste producten, en steeds vaker krijgen wij de vraag “wat zit er precies in, en kan ik het eten met mijn allergie?” .Daarom hebben wij voor u, van de meest voorkomende producten een "product informatie" overzicht gemaakt, zodat u precies kunt nalezen uit wat voor ingrediënten onze producten bestaan. En wat deze producten nou zo bijzonder maakt.

Wat zit er eigenlijk in brood

Wat is desem?

Desem is een mengsel van water en meel (afkomstig van tarwe of rogge), waarin ‘wilde’ gisten en/of melkzuurbacteriën voor de gisting zorgen. Na enkele dagen ontwikkelen deze micro-organismen naast koolzuurgas ook andere smaakstoffen. De bacteriën zorgen zelf voor vermeerdering. Misverstand: desem is niet gezonder dan gist!

Voordelen

Bij een 100 procent desemtoevoeging krijgt het brood een speciaal karakter: een vastere, stevige maar veerkrachtige kruim met een steviger, brossere korst en een uitgesproken broodsmaak.

Nadelen

De uitgesproken kenmerkende smaak (bij 100% dosering) die niet elke klant zal waarderen. Een vastere structuur; minder luchtig en veelal een beperkte tijd te consumeren.

Speltbrood

Wat is speltbrood?

Speltbrood

Spelt is een graansoort net zoals: o.a. mais, rogge en tarwe. Speltbrood is ideaal voor mensen die niet goed tegen tarwe kunnen(niet te verwarren met glutenallergie!), maar ook ideaal voor mensen die gewicht proberen te verliezen. Speltbrood heeft namelijk heel wat voordelen tegenover welk ander brood dan ook. Het is gezonder dan volkorenbrood. In tegenstelling tot tarwe bevinden de voedingsstoffen in spelt zich ook in het meellichaam en niet alleen in de kiem en zemel. Hierdoor blijven de voedingsstoffen bij de verwerking van spelt behouden terwijl deze voedingsstoffen verloren gaan bij tarwe. Bovendien wordt spelt door de hoge water oplosbaarheid makkelijker opgenomen door het lichaam waardoor er geen voedingsstoffen verloren gaan. Spelt is één van de meest eiwitrijke graansoorten. Spelt bevat maar liefst 10 tot 25 % meer eiwit dan tarwe. Ideaal voor mensen die op dieet zijn. Daarnaast bevat spelt ook nog eens veel meer vitaminen dan tarwe. 'Zo bevat het bevat veel vitamine B, onder andere foliumzuur en nicotinezuur. Daarnaast is spelt ook nog rijk aan vitamine E en bevat het de mineralen ijzer, kalium, magnesium en fosfor. Tevens bevat spelt veel vezels, dit draagt bij aan een gezonde werking van de darmen en een goede stoelgang. 100 gram spelt bevat ongeveer 350 calorieën.

Dat is iets meer dan tarwe maar de gezondheidsvoordelen wegen daar ruim tegenop. Bovendien eet men zeer waarschijnlijk minder speltbrood door een snellere verzadiging. Speltbrood en dieet. Door het hoge eiwitgehalte ben je sneller verzadigd en eet je dus uiteindelijk minder. Wanneer je normaal gesproken bij de lunch 3 of 4 boterhammen consumeert kan het goed zijn dat je al vol zit na 2 speltboterhammen. De boterhammen zijn kleiner dan tarweboterhammen maar toch zit je veel sneller vol. Bijkomend voordeel daarvan is ook nog dat er minder beleg nodig is.

En juist dat beleg gooit meestal roet in het eten bij een dieet.

Spelt bevat de zogenaamde langzame koolhydraten waardoor de bloedsuikerspiegel slechts in beperkte mate stijgt en de voedingsstoffen geleidelijk worden opgenomen door het lichaam. Honger heeft u dus veel minder snel na het eten van een speltboterham in vergelijking