Ingrediënten

Ingrediënten en alles over het brood van Bakkerij Segaar

We vertellen u graag meer over onze ingrediënten en grondstoffen. Als specialist kiezen wij altijd voor kwaliteit en smaak.

Hoofdgrondstoffen

Tarwebloem, Tarwemeel, Gist, Zout, Water, Hulpgrondstoffen, Brood verbetermiddelen, Melkpoeder, Boter en Plantaardige vetten,

Tarwebloem

Dit wordt verkregen door de tarwekorrel heel fijn te malen, waardoor er een wit poeder ontstaat. Hierin zitten dan nog de zemelen. De zemelen worden door middel van een zeef uit het witte poeder gehaald en er blijft dan tarwebloem over.

Tarwemeel

Dit is tarwebloem met alle zemeldeeltjes er nog in. Ook wel Volkoren genoemd.

Gist

Levende eencellige plantjes, die tijdens het proces koolzuurgas vormen. Dit gas zorgt ervoor dat het brood zijn luchtig karakter krijgt, en dat het brood een mooi volume krijgt. Naast koolzuurgas vormen zich ook diverse aromastoffen die het brood zijn uiteindelijke smaak geven, net zoals de rijping van wijn.

Zout

Bij de bereiding van brood wordt gebruik gemaakt van jodium houdend zout. Alleen in broodzout zit jodium, in zeezout bijvoorbeeld niet. Zonder zout is het moeilijke om brood te bakken, het brood is dan smaakloos en minder mooi om te zien.

Water

Alle bovengenoemde grondstoffen vormen samen met het water het deeg. In water lossen ook de stoffen op die het gist nodig heeft. Water heeft een grote invloed op de malsheid van het brood.

Hulpgrondstoffen

Emulgatoren worden gebruikt om het brood nog lekkerder te maken en zorgen ervoor dat het deeg goed verwerkt kan worden. Wanneer er bijvoorbeeld voldoende melkpoeder aan het deeg is toegevoegd dan mag het brood wettelijk de naam melkbrood dragen. Daarnaast geven Hulpgrondstoffen het brood een mooie rustige bakaard en dragen bij tot het aroma en de smaak van het brood. Emulgatoren zijn afkomstig van natuurlijke grondstoffen.

Brood

Vormt een onmisbare bijdrage in ons dagelijks voedingspatroon van vezels, mineralen en vitamines. Daarnaast zorgt brood voor 25% van onze totale eiwitvoorziening, uitgaande van twee broodmaaltijden per dag.

Bewaartips en wetenswaardigheden

Vaak wordt gedacht dat brood bewaard dient te worden in de koelkast. Dit is echter een fabeltje. Het is juist zo dat brood in de koelkast veel sneller oud wordt. Het zetmeel in het brood (dat het water als het ware vasthoudt) krijgt bij een temperatuur tussen de -5C en de +5C de neiging om dat water juist los te laten, daardoor droogt het brood snel uit en wordt het brood als het ware droog.

Het bewaren van brood

Brood kan daarom het beste bewaard worden in een afgesloten broodtrommel in een plastic zak. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Voor mensen die van brood houden met een krokante korst is het raadzaam het brood in een papieren broodzak te bewaren. Men dient er wel voor te zorgen dat de broodtrommel schoon is, dus zonder kruimels en condens.

Houdbaarheid van brood

Er zijn mensen die het lekker vinden brood van 6 dagen oud te eten, maar over het algemeen kan men zeggen dat grootbrood, mits goed verpakt, 3 dagen houdbaar is. Na 3 dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. Dat geldt overigens niet voor de voedingswaarde. Het Hubertusbrood van Bakkerij Segaar blijft 2 tot 3 dagen vers.

Brood invriezen

Vele gezinnen halen tegenwoordig 1 maal per week brood bij de bakker om het vervolgens in de vriezer te bewaren. Dit kan goed als de spelregels voor het invriezen van brood goed gevolgd worden. Voor het goed invriezen van brood is een goede vriezer nodig. Niet teveel broden in één keer invriezen. De broden niet tegen elkaar aan in de vriezer leggen, maar zorgen voor voldoende tussenruimte zodat de vrieskoude er goed bij kan komen. Tijdens het invriezen van het brood de vriezer gesloten houden voor ca. 6 uren. Niet diverse producten tegelijk invriezen (bijv. vis, vlees, brood en gebak). Dit kan een nadelig smaakeffect hebben.

Brood gesneden invriezen

Brood niet ontdooien in de broodrooster. Dit apparaat droogt brood uit en geeft het een doffe kleur. Brood in de verpakking laten ontdooien op kamertemperatuur. Eventueel de losse sneetjes op een bord 10 minuten laten ontdooien. Bij het ontdooien van sneetjes brood via de magnetron, kiezen voor een laag vermogen en niet langer dan 30 seconden. De magnetron warmt op vanuit de kern van het product, dus het gaat sneller dan je verwacht.

Dieet wensen

Voor allerlei vragen omtrent diëten en broodproducten kunt u ook gaan naar de site www.broodnet.net.

Overgevoeligheid voor broodbestanddelen.

Door het gebruik van brood verbetermiddelen kan de samenstelling van brood erg verschillen. In principe kunnen alle broodsoorten een overgevoeligheidsreactie geven.

Gevoeligheid

Mensen kunnen overgevoelig zijn voor Tarwe, Gluten, Melk, Ei, Gist, Soja, Tarwe . Mensen met een tarwe allergie verdragen wel rogge, haver en gerst.

Gluten

In tarwe, rogge, haver en gerst komen gluten of op gluten lijkende eiwitten voor. Bekend is de aandoening coeliakie, waarbij het darmslijmvlies wordt beschadigd door gluten. Mensen met deze aandoening kunnen bij ons geen brood kopen, wij bakken namelijk geen glutenvrij brood. Een geringe hoeveelheid gluten, een broodkruimel bijvoorbeeld, is al voldoende om een reactie teweeg te brengen.

Koemelk, kippenei, soja

Veel voorkomend is de allergie op koemelk, kippenei en soja. Koemelk in de vorm van melkpoeder, ei bestanddelen en sojameel worden vaak als brood verbetermiddel gebruikt.

Lactose

Een ander melkbestanddeel is lactose (ofwel melksuiker). Bij mensen die allergisch zijn voor lactose wordt het enzym lactase, nodig voor het afbreken van lactose, niet of onvoldoende aangemaakt waardoor de lactose dus niet goed wordt afgebroken. Ook lactose kan in brood verbetermiddelen voor komen. Meestal kunnen mensen met een lactose-intolerantie wel kleine hoeveelheden lactose verdragen. Zij kunnen dus over het algemeen gewoon brood eten.

Gist

Er zijn ook mensen die het gist, welke in brood voorkomt, niet kunnen verdragen. Voor deze mensen kan brood waar alleen gebruik is gemaakt van zuurdesem een oplossing zijn. Bakkerij Segaar verkoopt een heel assortiment brood en broodjes op basis van natuurlijke desem. Bakkerij Segaar heeft speciaal de desembol in haar assortiment.

Glutenvrij gebak en koek

Aangezien in al onze producten tarwebloem is verwerkt, kunnen wij coeliakiepatiënten niet bedienen. In ons assortiment hebben we banketkoekjes voor consumenten die glutenvrije koekjes bij de koffie willen.

Suikervrij gebak

Sinds enkele jaren is bekend dat diabetes (suiker)-patiënten wel producten met suiker mogen eten, maar dat ze daarnaast juist extra moeten opletten voor vet. Door deze nieuwe inzichten is er minder vraag naar suikervrij gebak. Toch bestaat de vraag er nog wel en er zijn ook mensen die om andere redenen geen suiker mogen. Daarom verkopen wij suikervrij gebak. Op bestelling maakt Bakkerij Segaar suikervrije- appelcarré, slagroomgebak, roomboteramandelstaven en chocoladeletters.